acne-laser
"Een effectieve
behandeling tegen acné"
"Een effectieve
behandeling tegen acné"

Acné

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening. Niet alleen in de puberteit maar ook op latere leeftijd kun je nog last hebben van acne. Acne komt in verschillende vormen voor; van mild, met af en toe wat puistjes en mee-eters tot een zware vorm met grote ontstekingen en infiltraten. Voor elke vorm van acne hebben wij geschikte behandelmethodes om het acne onder controle te krijgen.

Oorzaken

Bij acne is er sprake van een ontsteking van de talgklier. Deze ontsteking wordt als volgt veroorzaakt. Er wordt een verhoogde productie van talg waargenomen. Dit wordt veroorzaakt door mannelijke geslachtshormonen. Deze hormonen worden bij zowel mannen als vrouwen aangemaakt. Daarnaast is de opperhuid vaak verdikt door een toegenomen verhoorning. Hierdoor wordt de talgklier afgesloten en kan het teveel aan talg niet afvloeien. Er ontstaat een verstopping van de talgklier. In de talgklier is de propioni acnes bacterie aanwezig die talg omzet in vrije vetzuren en daarmee een ontsteking veroorzaakt.

Kenmerken en vormen acne

Acne heeft een aantal voorkeurslocaties namelijk het gelaat, rug en borst. De kenmerken bij acne zijn open comedonen, gesloten comedonen, papels en pustels. Open comedonen worden ook wel mee-eters genoemd. Ze zijn zichtbaar op de huid als een zwart puntje.  Deze comedonen worden open genoemd omdat de uitgang naar de huid open en zichtbaar is. De gesloten comedonen hebben daarentegen geen opening in de huid. Zij liggen als een klein talgpropje onder de huid. Ze zijn zichtbaar als een klein wit bolletje. Ze worden beter zichtbaar wanneer je de huid er omheen spant. Een papel is een rode bult die wordt veroorzaakt door de ontsteking van de talgklier. Vaak voelt een papel hard en pijnlijk aan. Een pustel is een rode bult met een wit puskopje er op.

Acne kent meerdere vormen. Hieronder staan de meest voorkomende vormen van acne beschreven. Elke vorm van acne heeft zijn eigen kenmerken. Niet alle kenmerken hoeven zoals hierboven geschreven gelijktijdig voor te komen.

Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne. Dit is het acne dat vaak voorkomt in de puberteit, daarom ook wel jeugdpuistjes genoemd. Vaak is hier een combinatie van comedonen, papels en pustels te zien.
Acne tarda geeft vergelijkbare klachten als acne vulgaris maar deze vorm bestaat pas op latere leeftijd, vaak rond het 30ste jaar. Acne tarda geeft vaak klachten rondom de kaaklijn en de hals.
Acne comedonica kan op  verschillende leeftijden voorkomen maar wordt vaak gezien rond de puberteit. Bij zijn vorm zijn (bijna) alleen maar comedonen te zien.
Acne conglobata is de heftigste vorm van acne. Hierbij zijn grote papels en pustels zichtbaar die onder huid met elkaar zijn verbonden (infiltraten). Deze vorm van acne wordt veelal behandeld in combinatie met medicatie via de arts.

Acne rosacea is een chronisch huidaandoening waarbij papels en pustels kunnen ontstaan. Meer over deze huidaandoening kun je hier lezen.
Acne inversa, ook wel hidradenitis supperativa genoemd is een aparte vorm van acne die veelal wordt gezien in de liezen en oksels. Informatie over deze vorm en de behandelopties vind je hier.

Behandelmogelijkheden

Bij de behandeling van acne proberen we zoveel mogelijk de oorzaken aan te pakken. De hormoonproductie kunnen we niet verminderen maar alle andere oorzaken zijn behandelbaar waardoor het acne wordt verminderd. Door de juiste adviezen op te volgen blijft het acne stabiel. Een behandeling bestaat uit 3 onderdelen waarvan er 2 of 3 worden toegepast, afhankelijk van de huidconditie. Daarnaast adviseren wij de producten van ZO medical te gebruiken om talgproductie constant  te minimaliseren en een gladde huid te onderhouden.

Peeling

Een peeling stimuleert celdeling in de huid van binnenuit. Hierdoor wordt de verhoorning van de opperhuid aangepakt en wordt deze dunner. Doordat binnen enkele dagen de opperhuid is vernieuwd krijgt de huid een frisse en gladde uitstraling en kunnen minder snel nieuwe ophopingen van talg plaats vinden. Daarnaast verminderd de peeling de talgproductie en kan eventueel aanwezig pigment verminderen. Enkele dagen na de behandeling kan de peeling ervoor zorgen dat de huid wat droog aanvoelt en licht schilfert. Na 4 tot 5 dagen zal dit weer volledig hersteld zijn. Bij elke huid en soort acne wordt de peeling aangepast. Meer informatie over de specifieke peelings die wij in de kliniek gebruiken vind je hier

Microdermabrasie

Bij microdermabrasie worden hele fijn zandkristallen over de huid geschuurd met een vacuümapparaat. De behandeling voelt als een zeer heftig scrub. De dode huidcellen van de bovenste huidlaag worden verwijderd waardoor de verhoorning wordt verwijderd. De huid voelt gladder aan en een gezonde teint komt tevoorschijn. Microdermabrasie stimuleert tevens nieuwe celdeling en de doorbloeding.

YAG laser

De YAG laser brengt warmte net onder de opperhuid en in de talgklier. De propioni acnes bacterie wordt grotendeels vernietigd door de warmte en kan het talg niet meer omzetten in vrije vetzuren. Daarnaast worden collageen en elastine geactiveerd.  Door deze eiwitten te activeren wordt de huid gladder en kunnen oppervlakkige littekens verminderen. Bij diepere littekens adviseren wij een behandeling met de Co2 laser.

ZO medical

ZO medical zijn producten die werken op therapeutisch basis. Dit betekend dat de werkzame stoffen van deze producten dusdanig hoog zijn dat ze niet als een cosmetisch product kunnen worden gezien. De producten worden enkel verkocht door artsen en huidtherapeuten. De producten die geschikt zijn voor acne verminderen de talgproductie aanzienlijk waardoor het acne wordt gereduceerd. De producten kunnen zowel in combinatie met een acnebehandeling als op zichzelf staand worden gebruikt. Meer informatie over de producten van ZO medical vind je hier. 

Verzekerde zorg

Acne in het gelaat wordt vergoed door de zorgverzekering vanuit het aanvullende pakket. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Neem contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan of je recht hebt op vergoeding bij een acnebehandeling.

Consultafspraak

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Of wil je meer informatie over behandelopties bij acne of de producten van ZO medical? Maak een afspraak voor een gratis consultgesprek via 020 618 72 01 of via info@huidzorgklinieken.nl