rosacea
"Geen onzekerheid meer
over rode wangen"
"Geen onzekerheid meer
over rode wangen"

Rosacea, ontsteking van talg en zweetkliertjes

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gelaat die voorkomt in verschillende stadia. In het begin zijn alleen kleine vaatjes en roodheid zichtbaar maar in een verder gevorderd stadium kunnen ook grote ontstekingen in de huid ontstaan. Gelukkig hoeft een beginnend rosacea zich niet te ontwikkelen naar een verder gevorderd stadium. De huidtherapeut kan rosacea niet laten verdwijnen maar kan de symptomen wel onderdrukken waardoor de huid rustig blijft en uitbreiding wordt voorkomen.

Verschillende stadia en behandelmogelijkheden

Rosacea is onder te verdelen in 3 stadia. In het eerste stadium is algehele roodheid zichtbaar, vaak beginnend op de wangen. Daarnaast zijn er teleangiëctastieën (Linkje naar tele’s) zichtbaar.  Dit eerste stadium is goed te behandelen met een vaatlaser. De vaatjes verdwijnen daardoor en de roodheid wordt minder. In de loop der tijd kunnen weer nieuwe vaatjes ontstaan. Deze kunnen opnieuw behandeld worden.

In stadium twee begint het ontstekingsstadium. Naast de kenmerken van stadium één ontstaan kleine rode bultjes en puistjes. Ook worden de poriën groter en meer zichtbaar. Wanneer de huid erg onrustig is kan de huid gaan opzwellen, vooral bij overgang van warmte en kou. De roodheid en vaatjes kunnen met een vaatlaser worden behandeld. Daarnaast kunnen de overige klachten worden behandeld door middel van een acnebehandeling.

Tijdens stadium drie zijn de klachten vergelijkbaar met stadium twee met daarnaast grote ontstekingen in de huid. De structuur van de huid veranderd, het wordt grover en is niet meer glad. Wanneer dit stadium zich verder vordert kan de huid zo veranderen dat het een dik en hobbelig oppervlak krijgt. Meestal wordt dit gezien bij de neus. Dit heet ook wel rinophyma of aardbeienneus. Met verscheidene laserbehandelingen is deze vorm van rosacea onder controle te krijgen, vaak in combinatie met medicatie.

ZO medical

ZO medical zijn therapeutische producten. Daarin verschillen ze met cosmetisch producten. De werkzame stoffen in de producten zijn hoog waardoor ze daadwerkelijk resultaat kunnen leveren. ZO medical heeft ook producten die er voor zorgen dat rosacea onder controle blijft en uitbreiding wordt voorkomen. Tijdens een consult kan de huidtherapeut een persoonlijk protocol opstellen. Hier kun je nog meer informatie vinden over de producten van ZO medical.