telangiectasia
"Neem afscheid
van je vaatvlekken"
"Neem afscheid
van je vaatvlekken"

Teleangiëctastieën, vaatvlek

Teleangiëctastieën zijn kleine rode verwijde vaatjes die veelal in het gelaat worden gezien. Bijvoorbeeld op de neusvleugels of de wangen. Wanneer het aantal teleangiëctastieën toeneemt kan het als een netwerkje door elkaar gaan liggen.  Dit wordt ook wel couperose genoemd.

Oorzaken teleangiëctastieën

De oorzaak vanteleangiëctastieën zijn verzwakte vaatwanden. Dit kan ontstaan door verscheidene factoren. Leeftijd is hierbij een belangrijke factor. Bij het ouder worden verzwakken de vaatwanden en neemt de kans op couperose toe. Maar ook roken, zonblootstellingen, zwangerschap (hormonen) en bepaalde medicatie kunnen kans op teleangiëctastieën verergeren. Wanneer een vat eenmaal verwijd is kan het lichaam dit niet herstellen. Het verwijde vat heeft geen functie meer voor het lichaam en kan daarom zonder problemen verwijderd worden met een vaatlaser.

Aantal behandelingen

Gemiddeld zijn 1 tot 3 behandelingen nodig om een teleangiëctastie te verwijderen. Dit is afhankelijk van de grote van het vat en in welke mate de cliënt zich aan de voorgeschreven leefregels kan houden. Direct na de behandeling is de huid rood en gezwollen. Binnen enkele uren tot dagen zal dit weer weg trekken.