venous-lakes
"Een effectieve
precisiebehandeling"
"Een effectieve
precisiebehandeling"

Venous lake, blauw vat op de lip

Een venous lake is een verwijd bloedvat die zich uit als een donkerrode tot zwarte bult. Meestal komt deze voor op de lip en dan met name op de onderlip. Een venous lake een goedaardige huidaandoening. Klachten zijn voornamelijk cosmetisch. In dit geval kan de venous lake worden behandeld met lasertherapie.

Oorzaak venous lake

Een venous lake kan zonder duidelijke oorzaak spontaan ontstaan. Mensen die in het verleden veel zonblootstelling hebben gehad hebben een groter risico om een venous lake te ontwikkelen. We zien de afwijking vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. Een venous lake ontwikkelt zich vaak pas vanaf het 50ste levensjaar.  Kenmerkend bij een venous lake is dat het bloed kan worden weggedrukt uit het verwijde vat.

Aantal behandelingen

Gemiddeld zijn 1 tot 3 behandelingen nodig om een venous lake te verwijderen. Direct na de behandeling wordt de plek donkerder van kleur en kan de huid er omheen rood kleuren. De dagen erna kan een korstje ontstaan op de plek van de venous lake. Binnen enkele dag zal het korstje er af vallen. Na ongeveer 4 weken is het resultaat van de behandeling zichtbaar.