wijnvlek
"Een prachtige, egale huid"
"Een prachtige, egale huid"

Naevus flammeus (wijnvlek)

Een naevus flammeus staat beter bekend onder de naam wijnvlek. Een wijnvlek is zichtbaar als een donkerrode tot paarse vlek op de huid. Het wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaten en tevens zijn op de plek van een wijnvlek ook meer bloedvaatjes aanwezig. De plek is aangeboren en vaak al zichtbaar bij de geboorte. Meestal is de wijnvlek dan nog licht van kleur. In de loop der jaren kan de wijnvlek meegroeien, donkerder worden van kleur en wat verheven op de huid gaan liggen.

Oorzaak

De oorzaak van een wijnvlek is niet bekend. Het is duidelijk dat de plek al bij de geboorte aanwezig is, al is dat soms nog maar heel licht zichtbaar. Erfelijk aanleg lijkt geen rol te spelen bij het ontstaan van een wijnvlek. Een wijnvlek kan cosmetisch storend zijn, vooral wanneer deze in het gezicht is gelokaliseerd. De vlek is geheel onschuldig en behandeling is niet noodzakelijk. Wanneer er esthetische problemen zijn kan de vlek worden behandeld door middel van lasertherapie met een Pulsed Dye Laser (PDL) 

Aantal behandelingen

Een wijnvlek is een moeilijke aandoening om te behandelen. De plek kan niet altijd volledig verwijderd worden. In de meeste gevallen kunnen we de kleur van de wijnvlek lichter maken en soms helemaal laten verdwijnen. In enkele gevallen kan de wijnvlek in de loop der tijd weer terug kleuren.  Gemiddeld zijn 4 tot 7 behandelingen nodig om tot een maximaal resultaat te komen. De wijnvlek is direct na de behandeling een stuk donkerder van kleur, donkerpaars tot zwart. De kleur neemt in de loop van de dagen weer af. Na ongeveer 5 dagen zal de kleur van de wijnvlek weer genormaliseerd zijn.