overbeharing-versus-ontstekingen
"Geen jeuk en irritaties meer"
"Geen jeuk en irritaties meer"

Ontstekingen als gevolg van haargroei

Ontstekingen in de huid kunnen ontstaan doordat het haarzakje en soms het gebied er omheen ontstoken is. Dit kunnen kleine ontstekingen zijn waarbij kleine rode bultjes op de huid zichtbaar zijn. Ontsteking van een haarzakje kan zich ook verder uitbreiden en uiten als een grove ontstekingen in de huid. Hierbij worden vaak grote, rode en pijnlijke bulten waargenomen. Aandoeningen die ontstaan als gevolg van een ontsteking van het haarzakje zijn folliculitis, hidradenitis supperativa en sinus pilonidalus.

Folliculitis

Bij folliculitis zijn kleine rode bultjes op huid zichtbaar als gevolg van een ontsteking van het bovenste deel van de haarfollikel. Hierbij zien we ook vaak dat de haren ingegroeid zijn in de huid. Locaties waar folliculitis vaak voorkomt is de baardstreek bij mannen en de benen bij vrouwen. De haarzakjes kunnen met laserbehandelingen worden vernietigd en kunnen daardoor niet opnieuw gaan ontsteken. De rode bultjes zullen daarmee ook verdwijnen.

Hidradenitis supperativa

Deze aandoening wordt veelal gezien in de liezen en de oksels. Zowel de haarzakjes als de talgklieren kunnen gaan ontsteken. Dit kan zeer grote bulten veroorzaken die erg pijnlijk en ontsierend zijn. In ernstige gevallen moet de arts de ontstekingen chirurgisch verwijderen waarbij uiteindelijke vaak littekens overblijven. Door middel van laserbehandelingen kunnen de haarzakjes worden vernietigd en worden nieuwe ontstekingen voorkomen. De kans op een recidief wordt daardoor aanzienlijk minder.

Sinus pilonidalis

Deze aandoening komt met name voor bij mannen. Er ontstaat een haarnestcyste onder de huid rondom of in de bilnaad. Er groeien vaak meerdere haren in de cyste en kan makkelijk gaan ontsteken. Daardoor ontstaat een grote fistel in het gebied. Vaak is de aandoening erg pijnlijk en veelal moet de fistel chirurgisch worden verwijderd met alle gevolgen van dien. Regelmatig worden recidieven gezien. Om een recidief te minimaliseren wordt geadviseerd de haargroei in het gebied definitief te laten verwijderen door middel van lasertherapie.