opliggend-littekenweefsel
"Stoor je niet langer
aan je littekens"
"Stoor je niet langer
aan je littekens"

Littekens

Een litteken is bindweefsel op de huid wat is gevormd na een huidbeschadiging. Een oppervlakkig huidbeschadiging veroorzaakt geen litteken maar wanneer de huid dieper is verwond zal bindweefselvorming optreden en daarmee een litteken. Een litteken kan niet worden verwijderd maar door middel van lasertherapie kunnen we een litteken wel verfraaien waardoor deze minder zal opvallen. De kleur wordt genormaliseerd en de structuur van het litteken wordt gladder en vlakker.

Soorten littekens

De mate van bindweefselvorming verschilt per persoon. Dit is afhankelijk van de locatie van het litteken, de soort verwonding en het vermogen van het eigen lichaam om een wond te herstellen. Bij sommige huidtypes is bekend dat zij meer bindweefsel aanmaken en het litteken daardoor esthetisch gezien minder mooi wordt dan bij andere huidtypes. Een litteken kan ontstaan door een chirurgisch ingreep, een trauma zoals een val, na een ontsteking of als gevolg van acne. We maken bij littekens  onderscheid in verschillende vormen:

Voor meer informatie over een specifieke vorm kun je klikken op de bovenstaande linkjes.

Behandelopties

Onze kliniek biedt verschillende opties om littekens te behandelen. Niet elke optie is bij iedere litteken geschikt. Voordat een behandeling plaats vindt zal eerst een consultgesprek plaats vinden zodat de huidtherapeut het litteken kan beoordelen en uitleggen welke opties er mogelijk zijn.

Gefractioneerde Co2 laser

Deze laser maakt miniscule gaatjes in het litteken door de huid te verdampen. Daarnaast wordt warmte direct onder het huidoppervlak gebracht om collageen en elastine te activeren. De gaatjes trekken in de herstelperiode weer samen en maken het litteken kleiner. Het geactiveerde collageen en elastine zorgen dat de structuur van het litteken gladder en strakker wordt. Tevens wordt de kleur van het litteken genormaliseerd. Direct na de behandeling zal de huid rood en gezwollen zijn en aanvoelen als een heftige zonverbranding. Dit gevoel neemt binnen 2 á 3 uur weer af. Er kan wondvocht uit de huid treden waardoor korstjes kunnen ontstaan en de huid ruw aanvoelt. De huid begint na 1 á 2 dagen te vernieuwen waardoor schilfertjes zichtbaar worden en de huid droog en trekkerig aanvoelt.  Na 3 tot 4 dagen begint de zwelling en de roodheid af te nemen. Na 1 tot 2 twee weken is de huid weer hersteld. De activiteit van collageen en elastine zal 3 tot 6 maanden na de behandeling aanhouden. Afhankelijk van het gewenste resultaat en de ernst van het litteken zijn 1 tot 3 behandelingen nodig om een maximaal resultaat te behalen.

De huid mag tijdens de behandeling niet zongebruind zijn. Wij adviseren minimaal zes weken voor en na de behandeling zon en zonnebank te vermijden en dagelijks een hoge zonbescherming te gebruiken. Ook tussen de behandelingen door moet zonblootstelling zoveel mogelijk worden vermeden. Na de behandelingen worden crèmes voorgeschreven die 1 a 2 weken moeten worden gebruikt na de behandeling om infectie te voorkomen.

Siliconentherapie

De werking van siliconen bij littekens is bij toeval ontdekt. Het is het enige middel voor uitwendig gebruik waarvan wetenschappelijk is bewezen positief resultaat te geven bij littekens. Siliconen zijn verkrijgbaar in een gel om te smeren en sheets om te plakken. Silconen herstellen de vochtbalans in het litteken omdat een litteken daar zelf niet toe in staat is. Hierdoor wordt aanwezige jeuk, pijn en roodheid verminderd. Daarnaast verbeteren siliconen de kwaliteit van het collageen waardoor het litteken gladder en soepeler wordt. De huidtherapeut kan siliconen voorschrijven indien noodzakelijk. Deze producten worden veelal vergoed door de zorgverzekering.

Neuraaltherapie

Bij een ernstig verkleefd of verdikt litteken kunnen siliconen of lasertherapie niet altijd voldoen. In dit geval is neuraaltherapie een behandelmogelijkheid. Deze behandelingen wordt uitgevoerd door de dermatoloog die aan onze kliniek is verbonden. Er wordt een kortdurende verdoving in het litteken gespoten waarna de dermatoloog het litteken soepel kan kneden. Hierdoor ontstaat meer rek in het litteken en zal daardoor minder strak aanvoelen.

Consultafspraak

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij littekenbehandeling? Maak een afspraak voor een consultgesprek via 020 618 72 01 of via info@huidzorgklinieken.nl.