moedervlekken-en-sproetjes
"Een effectieve behandeling
voor alle moedervlekken"
"Een effectieve behandeling
voor alle moedervlekken"

Moedervlekken en sproetjes

Moedervlekken en sproetjes zijn opeenhopingen van pigmentcellen in de huid die zich op de huid tonen als lichtbruine of donkerbruine vlekjes. Bijna iedereen heeft er wel een aantal. De één ziet moedervlekken en sproetjes als iets moois terwijl de ander het cosmetisch storend kan vinden. Sproetjes en een groot gedeelte van de moedervlekken zijn goed te verwijderen of verminderen door middel van laserbehandeling met de Robijn of YAG pigmentlaser.

Moedervlekken

Bijna iedereen heeft er wel een aantal: moedervlekken. Moedervlekken kunnen in de loop der jaren toenemen. Meestal zien we na het 40ste levensjaar geen nieuwe moedervlekken meer ontstaan. Het aantal moedervlekken dat iemand krijgt is veelal erfelijk bepaald. De meeste moedervlekken zijn goedaardig. De kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt is klein. Wanneer een moedervlek veranderd van kleur of vorm of wanneer een moedervlek regelmatig bloedt is het advies om deze plek altijd aan de huisarts te laten zien. In onze kliniek kunnen we enkel moedervlekken behandelen die goedaardig zijn. Wanneer enig twijfel bestaat bij de huidtherapeut wordt doorverwezen naar de arts.

Moedervlekken kunnen alleen met laser worden behandeld wanneer deze gelijk zijn aan het huidoppervlak. Moedervlekken die verheven zijn, dus boven het huidoppervlak liggen, zijn met laser niet te behandelen. De dermatoloog die verbonden is aan de kliniek kan deze moedervlekken in één keer verwijderen door middel van verdamping. Doordat er niet wordt gesneden ontstaat geen litteken. Het is mogelijk dat na de behandeling een lichte/roze huidverkleuring ontstaat. Meestal trekt deze verkleuring binnen enkele maanden weg.

Sproetjes

Sproeten komen met name voor bij de lichte/blanke huidtypes. Ze zijn vaak lichter van kleur dan moedervlekken en worden onder invloed van zonlicht donkerder en vallen meer op. Het kunnen enkele kleine sproetjes zijn maar ze kunnen ook in elkaar overvloeien waardoor het een wat grotere lichtbruine vlek lijkt. Sproetjes ontstaan door erfelijke aanleg maar zonblootstelling kan sproetjes aanzienlijk verergeren. Sproetjes zijn altijd goedaardig en wanneer deze cosmetisch storend zijn, zijn ze goed te verwijderen of verminderen door middel van laserbehandelingen. Ook de producten van ZO medical (linkje naar ZO) hebben een goede werking op het verminderen van sproetjes en werken preventief op het ontstaan van nieuwe sproetjes.