bestralingsmarkering

Bestralingsmarkering

Bij bepaalde ziektes wordt behandeld met radiotherapie, ook wel bestraling genoemd. Wanneer zo’n behandeling meerdere malen moet plaats vinden op exact dezelfde locatie worden markers aangebracht in vorm van getatoeëerde puntjes. Deze markers verdwijnen na de behandelingen niet vanzelf en kunnen esthetisch storend zijn en confronterend.

Aantal behandelingen

Het aantal behandelingen is afhankelijk van meerdere aspecten. Hierbij kun je denken aan de locatie van de markering en de diepte van de inkt van de markering. Gemiddeld zijn 3 tot 6 behandelingen nodig om de inkt volledig te verwijderen. Een behandeling vindt eenmaal in de 4 tot 8 weken plaats.

Eindresultaat

Gedurende de behandeling zal de markering steeds meer vervagen. Aan het einde van alle behandelingen zal de markering volledig verdwenen zijn zonder littekenvorming. Mogelijk blijft een tijdelijke hypopigmentatie (lichte huidverkleuring) over. Na een aantal maanden zal deze huidverkleuring weer wegtrekken. Hypopigmentatie kan zoveel mogelijk worden voorkomen door zonblootstelling te vermijden.